Две рецепти с ябълки

Posted on февруари 8, 2017

0


1_mg_8096


Е стана ясно, че напоследък не ми се отдава писането. Чудя се кои са най – подходящите думи да започна и да напиша две рецепти. В общи линии се чудя това някъде от края на септември, когато се озовах с определено количество ябълки.

Има няколко линии на сюжета с ябълките. Първо мама и татко ми дадоха толкова много ябълки (не че се оплаквам), обаче количеството им ми изглеждаше стресиращо. Аз в общи линии НЕ ОБИЧАМ ЯБЪЛКИ!!!!! В резултат на това Вяра и Здравко и Симонка бяха положени на ябълкова диета след детската градина!

Другата линия е, че обичам да готвя и когато се озова с брашно, захар и др продукти специално за една рецепта, се опитвам да изровя и други подобни за да не се прахосват продуктите. Хубавото и на двете рецепти е, че можете да ги комбинирате спрямо собствените си вкусове!

1_mg_7927  1_mg_7929

Третата линия е Вяра в кухнята. Всъщност тя беше поводa. Преди време за един рожден ден и подариха нещо като карти със здравословни рецепти. Тя беше много щастлива, не че разбира от здравословно хранене, а по скоро мисълта, че има нейни рецепти много я радваше! Тези карти наистина се оказваха един прекрасен подарък за деца, които се вълнуват от това какво става в кухнята. Разбрах, че нейната страст до някъде  идва от мен. Просто не я спирам да прави и да готви и да струва когато има желание. Без да я притискам. И колкото да ми се е свило сърцето, никога не казах „Недей! Не можеш!“. И това дете никога не се поряза, не се изгори или пък нещо друго! Открих, че готвенето може да е игра, при това много забавна.  Например, вземаме една рецепта, правим списък с продуктите, пазаруваме, като аз само помагам. А след това тя готви… Не знам защо така се получава, това някаква значимост ли е или какво, факт е обаче, че детето още повече се зарибява и иска да помага, да твори магии. Казвам си, гледай колко малко е нужно на едно малко същество пък и на едно голямо да бъдат щастливи. Може би и аз съм виновна, защото обичам да готвя и когато го правя някак си неусетно и без да искам сътворявам чудеса, и се чувствам страхотно. Може би когато родителите са щастливи това се пренася и върху децата.

Както и да е ето ги и рецептите!

1_mg_7986

Орехови кексчета от Аз готвя здравословно с Мама на издателство Клевър Бук.

  • 1/2 ч. ч. масло (КраваТката е в левия ъгъл хахахаха)
  • 1 ч. ч. захар мусковадо
  • 2 бр яйца
  • 1 ч. ч. настъргани ябълки
  • 1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • 1 ч. ч. овесени ядки
  • 1 ч. л бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. ч. орехи

И за да направим нещата по – нездравословни използваме малко най – обикновена бяла захар за да ги поръсим

Начин на приготвяне:

  1. Разбъркайте разтопеното масло, захарта и яйцата. Внимавайте със захарта, понякога става на буци и трудно се работи с нея. Разбира се винаги можете да използвате и най – обикновена кафява захар, както е в оригиналната рецепта
  2. Разбъркайте ябълките в сместа.
  3. Смесете брашното овесените ядки, солта, бакпулвера и натрошените орехи.
  4. Добавете сухите съставки към течните и разбъркайте, но знаете без да прекалявате.
  5. Изсипете сместа във формички за кексчета и печете на 180 градуса до готовност.

1_mg_8096

 

Лесни ябълкови бисквитки от тук.

  • 1/2 ч. ч. меко масло
  • 1/2 ч. ч. захар мусковадо
  • 1/4 ч. ч. бяла захар
  • 1 яйце
  • 1 капсула ванилия
  • 1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • щипка сол
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • 1 и 3/4 ч. ч овесени ядки
  • 1 голяма ябълка, обелена и нарязани на малки парченца

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете маслото и двата вида захар и ги разбийте с миксер.
  2. Добавете яйцата и ванилията и разбъркайте.
  3. В отделна купа смесете брашното, солта, бакпулвера и канелата.
  4. Добавете брашнената смес към маслената и разбъркайте добре. Добавете Ябълката и овесените ядки.
  5. Опаковайте сместа във фолио, опаковайте и сложете в хладилника да стегне за 30-60 мин.
  6. Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете тава с хартия за печене. Оформете топчета (използвайте или 2 лъжици или лъжица за сладолед) и ги поставете в тавата на разстояние около 2 – 3 см.
  7. Печете около 10 минути.
  8. Поставете върху решетка за да изстинат.

1_mg_8105

 

Надявам се, че сте ме разбрали! До скоро писане и похапване!

Маги

 

 

Advertisements