Постни морковени бисквитки


Какво хапват малките зайчета по време на пости? Сигурно морковки, те са и сладки и полезни, но не когато са пълни с нитрати. Темата за морковите ме навява на няколко спомена! Преди години, когато бяхме студенти, една приятелка пости. Ама нали бяхме беднички (о горките ние), тя ядеше филии с маргарин и зелева салата с моркови, а между храненията моркови. Накрая и беше пожълтяла склерата на очите – не беше жълтеница! 🙂 Сещам се и за оня виц за зайо и тортата с моркови. 🙂

Е случаят с тези морковени бисквитки не е такъв. А обратно, изядоха се като топъл хляб. Аз ги смятам и за сравнително по – добър вариант на обикновенните бисквити от магазина. Истината е, че Вяра и компания ги харесаха! 🙂

Рецептата е от една доста стара книжка на Добринка Венкова – Соленки, сладки, кремове. Разровете библиотеката на майка си или баба си, тя най – вероятно е там.

Постни морковени бисквитки

  • 2 ч. ч. настъргани моркова
  • 1/2 ч. ч. захар или мед
  • 150 мл. олио
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 ванилийки
  • около 1 и 1/2 ч. ч. брашно

Приготвяне

  • Ако имате робот, сложете морковите в  него и с няколко пулсирания ги направете на пюре. Ако нямате, ще трябва да ги настържете наситно.
  • Смесете ги с олиото и захарта. Добавете ванилията и содата, след това и брашното.
  • Омесете не лепкащо, леко твърдо тесто.
  • Разточете го, върху набрашнена повърхност (около 5 мм) и изрежете формички.
  • Подредете бисквитките плътно в намаслена тавичка или използвайте хартия за печене.
  • Изпечете ги до златисто, около 15 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  • Можете да поръсите с пудра захар, веднага след като ги извадите от фурната.

Приятно хрупкане! 🙂

П.П. Слагам рецептата в 100 вида сладки! 🙂

8 thoughts on “Постни морковени бисквитки

Add yours

  1. Голямо хрупкане е паднало 🙂
    Ами, трябва да се включа и аз 🙂
    Поздрави и целувки за малкото зайче!

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑