Истински домашен хляб


Да да, добре прочетохте заглавието, истински домашен хляб. Почти като този, който се продава по магазините само, че по – вкусен. Един такъв пухкав, мекичък…нещо като козунак, но не баш. 😀  От както открих тази рецепта със Стефан хапваме само домашен хляб и той все пита каква била тайната! 🙂

Истински домашен хляб
Истински домашен хляб

Ето я и тайната:

  • 2 ч. ч. топла вода
  • 1 пакетче от 11 гр. + 1 ч. л. суха мая
  • 2 ч. л. сол
  • 4 с. л. захар
  • 2 с. л. олио
  • приблизително 6 ч. ч. брашно

И така, запретваме ръкави и започваме. 🙂 Водата леко се затопля и в нея се разтваря маята. Изсипва се в дълбока купа и се прибавят солта, захарта и олиото. Разбърква се добре. Добавя се брашното (чаша по чаша) и се бърка, а накрая меси, докато се получи меко, не лепнещо тесто. Аз обикновенно го меся върху набрашнен плот докато получа желаният резултат. Важно е тестото да е меко, но да не лепне. Разделя се на 2 равни топки и се оставя да почине за около 15 минути. Върху леко набрашнен плот, всяка топка се разточва леко, така че да се получи нещо като елипса или кръг. Кората се сгъва, във форма на  дълга франзела (която ще се побере в тавата) и краищата се подгъват навътре. Отгоре се правят прорези с нож. Поставя се в добре намаслена тавичка и се оставя да втаса за около 30 мин или докато удвои обема си. Същото се прави и с другата топка от тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 – 30 минути.

Двата хляба спокойно се събират в една по – голяма тавичка. Аз ги слагам във фурната, включвам я на най – ниската температура и така ги оставям да фтасат за около 15 – 20  минути, а след това, превключвам на 180 градуса.  Пека ги около 30 – тина минути докато се получи коричка отдолу и отгоре.

Истински домашен хляб
Истински домашен хляб

Адаптацията е направена по книгата „The Bread Baker Bible “ и е наречен 90 Minutes Bread. Опитайте, това е от рецептите номер 1 в моят тефтер. 🙂

Добър апетит! 🙂

P. S. Напоследък ми върви да забравям някои неща по рецептите си. И тук така, забравих да напиша, че хляба се оставя да поизстине в тавичката. От „поизстине“ имам предвид поне около 30 минути. Може да се съхранява дълго време увит в „месалче“ (тази думичка ми стана любима :D).

99 thoughts on “Истински домашен хляб

Add yours

  1. Хлябът изглежда страхотно! 🙂 А и предвид това, че се приготвя лесно и не се изисква много време за втасване е идеален за хора с малко свободно време 🙂
    Задължително ще го пробвам, благодаря!

  2. Аз много не си падам по тези неща, но реших да се пробвам.
    Има нещичко което не разбрах и то е “ Кората се сгъва, във форма на дълга франзела (която ще се побере в тавата) и краищата се подгъват навътре. Отгоре….“
    как така се сгъва навива ли се?

    1. Да навива се. Първо се разточва, долу горе да се получи правоъгълник (всъщност формата е без значение) и се навива като руло. Ако рулото е по – голямо от диаметъра на тавата, двата му края се завиват отдолу. Правиш прорези с нож и готово. Дано да го обясних по – добре сега. 🙂 Желая ти успех и ще чакам да пишеш за крайния резултат.

  3. Туко що ги извадих от фурната. Изглеждат много добре надиавам се и на вкус да са така добре. Защото сум месил тестото с миксер. Единият го згънах на две а другия го навих на роло и му подвих крайщата. Другото което не разбрах какво е това „месалче“ покрил съм ги с кърпа мисля че е това. Благодаря за лесната рецепта, яе пиша след като го пробваме. Цялото семействио чакаме резултат.

  4. Извинявам се за грешките в предишния коментар. Много, много, много е вкусен. Благодаря още веднъж.
    Обаче май че трябва да си купим тавички за хляб защото малко се разплока и няма много обем.

  5. Магиииии, благодаря за рецептата! Току-що преполвихме едното хлебче със Свилката! Станал е страхотно!

  6. Многоо благодаря за СТРАХОТНАТА РЕЦЕПТА.

    Хлебчетата станаха………. ммм..ммм…..мммммммм – нямам думи – НАЙ-ДОБРИЯ ХЛЯБ, който съм правила и един от най-добрите които съм опитвала! Мекичък, със съвсем тънка хрупкава коричка и колко вкусен само…. 🙂

    Като цялко следвах подробните ти описания, само понеже съм фен на пълнозърнестото брашно смесих 50 към 50 бяло с пълнозърнесто.

    Разкошен хляб! Благодаря ти още веднъж!

  7. Здравей! Събирам си разни рецепти за здравословно хранене в блог. Имаш ли нещо против да ползвам и твоята рецепта за домашен хляб? Ще посоча и източник, разбира се 🙂

  8. А ако искате да стане по-дебела и хрупкава коричка, на дъното на фурната поставете метална купичка с гореща вода, да се изпарява, докато се пече.

  9. Здравейте! Опитах Вашата рецепта и получих страхотно вкусен домашен хляб. Поздравления!

  10. Strahoten hlqb!!! Mnogo ti blagodarq, ve4e hapnah i e strahoten. Kato se ima v predvid,4e dosega ni6to ne sum mesila – nito pitki,nito poga4i,stana kato istinski! Absoliutno verni proporcii, daje 6-tata 4a6a brashno ne vsi4kata q izpolzvah! Bravo! 🙂

  11. Хлябът на снимките изглежда страшно вкусен, но бих искала да разбера с колко жива мая може да се замести сухата в рецептата.

  12. Чудесна рецепта, непременно трябва да се опита, а пък и текстът е много приятно написан. Щеше да бъде безупречно, ако нямаше няколко дребни правописни грешки (мен ме дразнят, но зная, че много хора не препрочитат написаното преди да го пуснат из мрежата) : Втаса, поиЗстине …

    1. Благодаря за редакцията! Аз уж си чета публикациите, но не винаги виждам грешките. Очите ми много бързо се изморяват! И доста често нещата стават много бързо.
      Все пак разчитам на добросъвестни читатели да ме коригирята!
      Ще се радвам да пробваш рецептата.

  13. И последен въпрос с каква големина е тавата,аз нещо май се пообърках и ми се стори, че няма да се получат 2 хляба, та от тестото направих един….или пък тавите ми са много големи..Ще видим какво съм измайсторила.Ще пиша после.Искрено се надявам да стане защото не ми е за първи път да меся, но никога не е късно да станеш и за резил :))))

    Весели празници и приятна вечер:)

    1. Спокойно ще стане. Аз хлябовете ги пека в най -голямата си тепсия, дето е с размера на фурната! Ама може и в по – малка де. Честно не съм ги мерила. Все се заричам да си купя силиконова форма за хляб, но така и не го направих!

      Ще чакам да пишеш! Весел празник и на теб!

      1. Хляба стана невероятен.Вкусен и перфектно опечен.Благодаря за прекрасната рецепта.Със сигурност ще си правя пак от него,но този път ще го правя по малък, че този стана направо огромен:))))



    1. Hey pisha ot USA iskame nai nakraq da hapvame vkysen hlqb i za tova shte napravq tvoqta recepta vsichko izglejda mn dobre samo imam problem s merilnite edinici tuk ako moje da te pomolq da mi kajesh maqta kolko e izmerena v supeni lujici a ne v gr ?Mersi mnogo ! Izvinqvam se za shrifta no pisha ot telefon. Pozdravi

      1. Здравей, 11 гр са приблизително 1 с. л. В книгата от която е рецептата пише 2 пакетчета. В БГ пакетчетата са по 7 и 11 гр.

        Дано да съм помогнала! Успех!
        маги

  14. Благодаря на този ,който е споделил опита си за домашен хляб.Никога не бях правила до сега и реших да пробвам и аз самата се изненадах че е толкова лесно и резултата беше -супер хляб.Благодаря още веднъж.

  15. Otdavna tarsia recepta i iskax mnogo da si napravim v kashti domashen istinski balgarski xliab i sam mnogo blagodarna 4e otkrix vashta recepta . Jiveem v ispania i ne iskam da kupuvam xliab za6toto smiatam 4e ima konservanti i 4e ne e polezen Vednaga sled kato go opitame 6te pisha!!!!!
    USPEXI !

  16. NE MOJAX DA NAPRAVIA XLIABA VEDNAGA ZA6TOTO BIAX NA LEGLO,NO DNES SAM DOBRE I GO OMESIX V MIKSER STATI4EN KOETO MALKO ME PRITESNI, 4E NE E PO RECEPTA ,NO IAVNO NE E PROBLEM.
    XLIABA STANA MNOGO VKUSEN I MNOGO LESEN.
    .IZKAZVAM SVOIATA BLAGODARNOST I VAZXI6TENIE OT RECEPTATA !!!! BRAVO….. KAKVO DRUGO MOGA DA OPITAM OT VA6TE RECEPTI?
    P.S.RAZDELIX TESTOTO NA DVE I GO SLOJIX V PRODALGOVATA TAVA V FORMATA NA DVA XLIABA I OT EDNO KILO BRA6NO NAISTINA STAVA 1600 GRAMA XLIAB. TOVA GO PRO4ETOX V DRUG SAIT NO GO SPOMENAVAM ZA DA MOGAT XORATA DA ZNAIAT ,4E IMA SMETKA DA SI MESIAT DOMA6EN XLIAB. ZA SA6TIA GRAMAJ XLIAB AZ DAVAM 2.60 EVRO I SAVSEM RAZLI4NO KA4ESTVO

    1. Супер, много се радвам, че си успяла и че хляба ви е харесал. Аз тази рецепта доста я експлоатирам и дори смесвам различни видове брашна! 🙂

      Благодаря за споделения опит!
      Маги!

  17. a zabravih da vi kaja che sam v ispania i tam go napravih ,ta daje i shefkata mi go haresa mnogo ,vrochem tia konsumira vsichko balgarsko a as gotva vinagi nashenski resepti i mnogo gi haresva.Usobeno baklava,ekleri,a za balgarskoto sirene napravo go ubojava .

  18. Благодаря за рецептата ¡ много вкусен и пухкав хляб, но ми се струва 4 суп лъжици захар е много и следващия път ще сложа по малко захар

  19. Страхотна рецепта и страхотен резултат ! Вкусно и лесно (любимото ми) ! Благодаря много !

      1. И аз благодаря – няколко опита имам за хляб, по-лесно не ми е било, а резултатът никога не е бил толкова добър. Много се радвам, че попаднах на блога Ви. Успех и още веднъж – благодарности 🙂

  20. Здравейте,
    днес за първи път аз и майка ми направихме хляб.Стана невероятно вкусен. Цялото семейство го хареса,защото напомня много за хлябът от пекарните от едно време. Благодаря,че споделихте рецептата си!
    Много успех и късмет Ви желаем всички 🙂

    1. Пуснах миксера :), сложих продуктите, сега втасва и след това ще го пека хлябът. Надявам се да стане:))).

      1. Откакто направих хляба веднаж, не съм преставала. Всеки ден си правя, много е вкусен и семейството ми много го харесва. Имаме хлебопекарна, но не я използваме, а хлябът става страхотно барзо.:))))))))))) Поздрави:)

  21. Много добре се получи,щом аз успях да направя,пък не ме бива много в тези работи 🙂 . Май формата беше голяма,че не стаха много големи,но на вкус е супер.Мерси!

    Ето снимка.

    1. Ох щях да кажа, прекрасна фотография, но после видях страницата ти и ми се стори излишно! И все пак страхотни снимки! Радвам се, че хляба ти допада!
      Поздрави

  22. Мерси!Сега го правя и постепенно ще добавям неща в него,че в момента няма много снимки и т.н.Иначе, пробвах и направих пак хляб, но цялото количество сложих в една форма и според мен стана добре.На вкус е идеален.Много съм доволен 🙂 .

  23. За втори път в живота си правя хляб. Първият ми се получи, но можеше и по-добре. В процеса на правене мислех, че този нещо ми се обърка, защото взех половината доза от предлаганата, а и ми се стори, че не уцелих размера на тавата, както и че не беше достатъчно топло вкъщи, за да втаса. Но резултатът се оказа зашеметителен! Близките ми не можеха да спрат да ядат! 🙂 Явно, рецептата е уникална, за което благодаря! Със сигурност ще повторим, но тогава ще га направим в по-голямо количество, за да си хапнем спокойно и да ни остане. Благодаря още веднъж!

  24. За първи път живота си . . . е изключва се моментът, когато помагах на баба, когато бях на 8г. .
    надявам се и това да те направи щастлива 🙂

  25. Прекрасен, домашен и незаменим!Страшно вкусни снимки:)
    Някои се стахуват да направят в домашни условия хлебни продукти а никак не е трудно.
    Рецептата е много сполучлива, за което благодаря!

  26. Страхотна рецепта! Първия ми опит за правене на хляб и стана много сполучлив! С вкус на истински ръчен бял хляб. Благодаря за рецептата! Ще започна и да експериментирам със смесване на различни брашна и семена. 🙂 (nom)(nom)(nom)

  27. Здравейте,бих искала да отбележа,че хляба стана много вкусен.Аз направих оказаната пропорция наполовина,само че ми стана малко сладичък.Бих искала да попитам дали 4-те с.л. захар,са супени.Аз както вече споменах аз направих дозата 1/2,и съответно 2 с.л захар,но хляба сладнеше.Благодаря за рецептата.

    1. Здравей, да слагат се 4 супени лъжици захар. Захарта помага за по – бързото развитие на дрождите на мята. Понеже хляба е за 90 минути се очаква, тестото бързо да втаса и за това е завишено количеството на захарта. Наистина хляба сладнее, но лично на мен това ми допада. Можеш да сложиш по – малко захар, например 1 с. л. и да изчакаш малко повече да втаса.
      Успех, дано да съм помогнала! 🙂
      Маги

  28. Благодаря за рецептата! Невероятен хляб. Имам две форми за печене и съответно от количеството реализирах два хляба, които не само на вкус, но и на външен вид станаха по-добри от тези по магазините. Още веднъж благодаря:)))

  29. Това е истински ХЛЯБ,страхотен стана,благодаря за рецептата.И на мен ми се видя много захарта и сложих 1 с.л.

  30. Здравейте! 🙂 Реших да направя домашен хляб и се спрях на вашата рецепта. За първи път меся хляб ,но наистина се получи чудно вкусен,направо страхооотен,думи нямам!Само другия път ще го попека малко повече,понеже обичам хрупкава коричка .
    Решихме тази вечер повече хляб няма да купуваме.
    Благодаря за рецептата ! 🙂

  31. И аз месих и пекох за пръв път хляб с таз рецепта. Стана сууупер вкусен, даже моят пубер син го хареса. Замесих половината с нарязани на две изцедени маслини и беше … вълшебен. За хлебчето с маслини захарта е малко много ( съвсем малко). Благодаря на майсторката. Преодолях невероятен страх благодарение на добрата и инструкциите.

    1. Здравейте , попаднах на вашата рецепта за хляб и много ми хареса ,но мога ли да ви помоля ако имате възможност да измерите брашното в грамове ,че изобщо не умея да меря на око . Или повече ще сложа или по малко .Аз все пак ще се пробвам така да го направя.Имам хлебопекарна ,но все не съм доволна .Имам усещането ,че това ще е моята рецепта.
      Благодаря !

  32. mnogo blagodaria za prekrasnata recepta.hliaba stana strahoten.no ako prodaljavam da go pravia shte se zatarkaliame veche 🙂 tolkova se haresa na semeistvoto mi.

  33. Много добра рецепта за бърз хляб. Правя го в редки случаи, ако много съм закъсала с времето. То си личи и по публикуваните снимки, че е леко „степан“, но това е нормално при бързото втасване – хлябът да сладни и да е глетав.

  34. Пробвах рецептата и в единият хляб сложих масло с подправки на мегле. И двата хляба станаха уникално вкусни. Заминаха за 10 мин. Браво много добра рецепта. 10 от 10 точки от мен.

  35. Благодаря Ви! Хляба е „истински“-не мога да намеря по-силни думи. Правя го от 2-3 седмици и стига за няколко дни. Разбира се като е студен-топъл заминава много бързо. И аз предпочитам по-солен за това слагам 1с.л. захар и замесвам в хлебопекарната. Инструкциите Ви са изключително точни.При брашното с което замесвам стигат 5,5 чаши-наблюдавам си тестото . В Калифорния много се харесва и аз казвам-помага ми една българска вълшебница …

  36. Pravq tozi xlqb ve4e nqkolko pati,straxoten e !Pribavete malko narqzani na sitno maslinki dokato oformqte xleb4etatai vijte kakva vkusotiq se polu4ava.

  37. Хлябът стана страхотен, а и е ужасно лесен. Меси го 4годишната ми дъщеря. Аз само й сипвах съставките. Баща й остана възхитен 🙂

  38. Хляба наистина е прекрасен!Вече два пъти правя, снощи като разточих на обла кора поръсих с много шарена сол, чубрица и червен пипер. Завих и опеках- невероятен вкус, с аромат на шарена сол, само масълцето си чака….

  39. Благодаря Ви за страхотната рецепта толко лесна и едновременно вкусна и с нетърпение се чака да се пробва препечената коричка.

  40. От същото тесто правя мекици.Тестото съхранявам в хладилник до 2-3дена.

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑