Вярно е, че всички харесват морковени кексчета! И знаете ли защо? Защото съдържат в себе си толкова много цветове, аромати и вкусове, че дори и най – скептичните не могат да им устоят. И ние така у дома. Въпреки, че аз постоянно мисля за онзи виц със зайчето и морковената торта. Не съм сигурна само за глазурата от крем сирене. Харесва ми, но не съвсем. Аз лично с масло и белтъци или без нищо бих ги харесвала повече!
Та ако ви се намират изостанали моркови и ябълки, и разбира се ентусиазъм запретвайте ръкавите и марш в кухнята! 🙂 Обещавам да се забавлявате много! 🙂 И естествено, използвах рецепта от моя любим сайт www.joyofbaking.com.
Морковени кексчета, рецепта от www.joyofbaking.com
- 175 гр брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1/4 ч. л. сол
- 1 ч. л. канела
- 1/2 ч. ч. едро нарязани орехи
- 2 големи яйца
- 135 гр захар
- 160 мл олио
- 1 капсуля ванилия
- 2/3 ч. ч. ситно настъргана ябълка
- 230 гр ситно настъргани моркови
За топинга:
- 50 гр масло със стайна температура
- 110 гр крем сирене със стайна температура
- 250 гр пудра захар, пресята
- 1 капсула ванилия
Приготвяне:
- Фурната се загрява на 180 градуса и се подготвя форма за мъфини с 12 гнезда.
- В голяма купа се смесват брашното, бакпулвера, солта, орехите и се разбърква.
- В друга купа леко се разбиват яйцата и захарта. След това се добавят останалите течни съставки, а накрая настърганите моркови и ябълка.
- Сухите съставки се добавят към течните и се разбърква добре докато всичко се инкорпорира.
- Сместа се разпределя равномерно между 12- те форми за мъфини (гнезда). Пече се около 20 мин или докато клечка за зъби забита в центъра на едно кексче излезе суха.
- Кексчетата се оставят да изстинат върху решетка.
- За да получите глазурата, в купа разбийте маслото и сиренето. Добавете захарта и бийте до получаване на гладка смес. Добавете ванилията и разбийте отново.
- За украса използвах листа от мента.
До скоро! 🙂
Страхони са и без нищо отгоре, права си! Точно такива голички ядох във Франкфурт, но нямаха канела, усетих- бадеми, портокал и стафиди, уникално вкусни бяха!
С вкусовете може много да се експериментира. Понякога например слагаме парченца ананас или бял шоколад в тези кексчета! Всичко според мен зависи от въображението! 🙂
Пробвала съм само леля им на кексчетата – морковената торта. Влюбена съм в нея, така че не се съмнявам колко вкусни са и тези мъници.
Поздрави, Маги!
I love your pictures and recipes, they are mouth watering. Would love for you to share them with us at foodieportal.com. Over at foodieportal.com we are not photography expert snobs, we are just foodies.