Традиционен царевичен хляб


Когато бях в Америка трябваше да ям неща, като спагети с кюфтета голями колкото юмрука  ми, или салата в която доматите са нацепени на четвъртини, а марулите си седят с цели листа. Да не говорим за отвратителните сандвичи, които сервираха в хотела.  Е разбирасе иамше и интересни неща и вкусни, но те бяха голям кът. Едно от хубавите неща беше царевичният хляб: ароматен и леко сладък. С времето бях забравила за него.  Сещах се само когато гледах Зеленият Път.  Когато Джон Кофи вдъхва аромата на топлият царевичен хляб, устата ми се пълнеше със слюнка.  След като купих 1 кг царевично брашно за да правя Питките на Яна,  се присетих отново за този хляб.

Докато търсих рецпта за традиционен царевичен хляб, попаднах и на малко инфо за хляба. Ясно е, че местните индианци са открили как да използват  царевичното брашно много преди пристигането на Европейците. То станало особенно необходимо за белите по време на Гражданската Война, когато значително намалели запасите от пшенично брашно и трябвало да се изолзва местен източник на храна. Така те започнали да заместват пшеничното с царевично, докато накрая се получил  днешният царевичен хляб.  Всъщност има много видове царевичен хляб.  На север предпочитат хлябът да е сладък, докато на юг използват  подправки и допълнително свинска мазчица.

А ето и необходимите продукти, за приготвянето на Царевичен хляб, като от Зеленият Път:

  • 1 1/2 ч. ч. царевично брашно
  • 1 ч. ч. бяло брашно
  • 1 бакплувер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 2 с. л. захар
  • 2 големи яйца
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1/2 пакетче краве масло

Фурната се загрява на около 125 градуса, въпреки че аз я бях загряла на 220, но това е една друга тема! Поставих тавичката да се позагрее и в нея разтопих краве маслото. Междувременно смесих брашната, солта захарта, бакплувера в голяма купа и пресях сместта. Разбих яйцата, добавих млякото. Разтопеното краве масло смесих със сухата смес, и добавих течните съставки. Получава се тесто като за кекс.

Тесто за царевичен хляб
Тесто за царевичен хляб

Изсипете тестото в тавичката и печете  докато карйщата на хляба се зачервят или до като  заботена в хляба клечка за зъби излезе суха. Това ще рече около 15 – 20 минути.  Изчакайте 5 минути да изтине, нарежете го на парчета и сервирайте докато още е топъл.

Традиционен царевичен хляб
Традиционен царевичен хляб

Приятен апетит!

22 thoughts on “Традиционен царевичен хляб

Add yours

  1. Здравей, вече два пъти правя царевичния хляб. Дълго търсих в интернет рецепта, която наистина да се доближава до царевичния хляб, който съм опитвала в Америка, а твоята рецепта е точно такава. 🙂
    Вторият път не ми бухна хляба, но пак го изядохме топъл, топъл.

  2. i as si naprawih tradizionniia zarwewichen hliab,no ne sam nmogo ocharowana.pische 11/2 chaena chascha zarewichno braschno i 1 chaena chascha bialo braschno.da ne bi da e obratno,saschtoto se ronesche i edwa se spriahmene da ne iadahme hliaba s lajiza

    1. Не, това е рецептата. Хляба си е трошлив и прилича по -скоро на кекс, но никога не ми е ставал така, че да го ям с лъжица. Бъркаш някъде, но за жалост не знам къде. А какво е mamalai?

      1. Мамалига се казва това е нашият качамак който се прави с царевично брашно или по точно с царевичен грис

  3. sa welik den si hodih v balgaria.wseh sas sebe si i rezepta sa kalugerka NO bes iaiza.naprawih sladki6a,wsi4ki koito go opitaha,mnogo go haresahasa.no sega imam 1 mani4ak problem,sagubih rezeptata.moje li niakoi da pomogne,no molia bes iaiza

  4. naskoro izsledvah sina si za neponosimost kum hrani ,okaza se,che ne moje da iade pshenica,a sushto taka ne triabva dapravia hliabovete mu s maia.sled dosta experimenti uspiah da prigotvia mnogo spoluchlivi pitki ot brashno ot oveseni iadki,koito smilam v melnichkata za kafe.edna pitka pravia ot 3 pulni kafemelachki,kiselo mliako,kolkoto da stane riadko kato keksovo testo,1 kafena lujichka soda za hliab,1 lujica olio i shtipka sol.peka pitkata v metalna tavichka s radius 10 sm,kato predvaritelno ia namazvam s olio,za da ne se zalepi.pecheneto e do zacherviavane,stava mnogo burzo.sushto moje da izpolzvate carevichno brashno v sushtite proporcii.i v dvata varianta ne e neobhodimo da se slagat iaica.

  5. tova e liubimiiat mi film , a sega polu4ih i liubimata si recepta ! mnogo blagodaria-stana velikolepno! vinagi sum haresvala amerikanskata kuhnia i si mislia za edno seriozno predizvikatelstvo za denia na blagodarnostta-ako uspeia da nameria puika…samo 4e shte mi triabva recepta za tikveniia pai,taka 4e ako imash….PLEASE!!!!!!! 🙂

    1. Здравей, радвам се, че си намерила подходящата за теб рецепта. За жалост не съм правила тиквен пай, пък и се съмнявам, че до Деня на благодарността ще мога да изпробвам нещо! 😦 Обаче съм правила тиквен чийзкейк

      http://wp.me/pF8Y1-xQ

      който наистина е много добър! Ако намериш обаче подходящата рецепта за пай ще чакам да сигнализираш! Пуйки сигурно продават в метро и със сигурност съм виждала в месарските магазини в Красна поляна!

      Успех и до скоро!

  6. Още с гледането на филма като видях царевичният хляб който дадоха на Джон Кофи се заканих да намеря същата рецепта и все се каня да го направя и този ден дойде днес.Благодаря много за рецептата и хляба стана превъзходен(само че, сложих само една щипка захар,защото не съм фен на сладките хлябове)

  7. Виждам,че сте търсили рецепта за „малай“ така му казват старите хора в нашия край.Прави се от царевично брашно,пр.мляко,1/2ч.л.хл.сода,1с.л.сол,3с.л.олио.Разбърква се добре.Трябва да се получи гъста каша.Изсипвате в тава на тънък пласт,Заливате с разбити 3 яйца+1/2кофичка кисело мляко+малко сол.Печем на 160-170гр. до готовност.

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑