Ден 15
Като съм го почнала с Bakery & Coffee викам да си довърша. То не че ще има край някога, но предполагам ще дойде момента, в който ще кажа това е! Менюто е готово. 😉 Днешната рецепта я дължим на Селма от форума на БГ мама. Тук ще намерите оригиналната рецепта. Това е една пухкава питка, подходяща за закуска особенно ако е придружена с чаша портокалов сок.
Така необходимите продукти са следните:
- 1 пакетче суха мая или 18 – 20 гр. прясна
- 1 с. л. захар
- 1/2 с. л. сол
- 1 яйце
- 3 с. л. олио
- 1 ч. ч. прясно мляко, леко топло
- брашно за омесване на меко тесто, около 4 ч. ч.
- 50 гр поразтопено краве масло
- бяло сирене
Как я замесих?
- Затоплих млякото.
- В топлото мляко разтворих 2 с. л. брашно, маята и захарта. Изчаках 15 мин.
- Разбих яйцето и олиото. Добавих сместа с млякото, солта и 1 ч. ч. брашно. Обърках на каша.
- Замесих меко тесто.
- Тестото разделих на 2 части.
- Всяка част разточих на кръгла кора, не много тънка (около 5 мм може би).
- Едната кора намазах с разтопеното масло и поръсих щедро с нашенско сиренце.
- Отгоре покрих с втората кора, като гледах краищата им да се застъпят, колкото се може по – добре!
- Доразточих малко двете кори заедно.
- Разрязах на 16 триъгълника, като се стремях долу горе да са еднакви.
- Всеки триъгълник завих от основата към върха. Така се образуваха кифличките.
- Подреих ги в тавичка (добре намазнена или с хартия за печене) така че да образуват кръг, а във вътрешността да остане дупка.
- Сложих „изделието “ , покрито с кърпа, да втаса в печката, която включих на 1 (мин. температура около 40 градуса), за около 1 час и 15 минути или докато увеличи обемът си поне 2 пъти.
- След това привключих на 180 градуса и изпекох питката. Отгоре намазах с масло и я оставих да отиде на нивата и да се върне! 😀
- Ето го и крайният резултат:
Добър апетит!