Шоколадово небе

Posted on ноември 3, 2010

2



Шоколадово небе

Шоколадово небе

Oт доста време искам да направя торта. Обаче истинска. Със седмици мислех как, какво, защо. Четох по форуми, по блогове. Общо взето гледах и се маях. Накрая реших и оставих другото си аз да излезе наяве и да сътвори, това което тя иска. И така Адара Антарес направи торта, която символизира нейният дом, нейното минало, така дълго, че вече започва да забравя моменти. Също торта, която представлява и нейното бъдеще.  Всичките, копнежи, мечти, носталгия, всяка една капчица сълза, дошла от необятната душа. Всичко което е тя – небе. Сигурно се питате какво е Адара Антарес?

Това е загадка, която не се е появявала досега!Антарес е древен войн (жена). Родена преди толкова много години,  че вече е забравила кога, от кой, обречена да се скита по земята и да наблюдава хората. Наблюдава злото, надигащо се от изток в техните души.  Адара е нейният меч. След толкова годии заедно те са се слели в едно – меч и войн. Към днешна дата мечът не служи за нищо, вече няма дракони, почти не са останали орки. Всички странни същества избягаха или бяха избити, когато настъпи ерата на хората. Всъщност Адара Антарес може да е всичо което поискам, но аз искам тя да е войн, моят таен и единствен звезден войн. Всъщност Антарес е алфа от Скорпион, 16 -тата най – ярна звезда на нощното небе и втора по яркост в Еклиптиката на Земята. А Адара не е магазин за мебели, а епсилон от Canis Majoris идва от арабски и би трябвало да означава девица, но е известна още като седмата звезда на  стрелата и лъка.

Така когато започнах да правя тази торта, нямах никаква представа какво ще излезе и съвсем не бях очаквала да се получи звездно небе, тъй като бях погребала Адара Антарес много, много надълбоко. От години не се бях сещала за нея, но ето, че тя не е забравила за мен.

Сега направо към рецептата.

За блатовете:

  • 4 бр. големи яйца
  • 160 гр брашно, пресято
  • 1 опаковка бакплувер с ванилия
  • 180 гр захар
  • 2 ванилови капсули
  • щипка сол

За сиропа:

  • 400 мл. вода
  • 150 гр. захар
  • 50 гр. краве масло
  • 3 с. л. какао

За крема:

  • 1  опаковка шоколадов крем за торта на Dr. Oetker
  • 250 мл мляко
  • 3 с. л. пудра захар

Приготвяне:

  1. Белтъците и жълтъците се разделят, след което белтъците се разбиват на сняг със щипка сол и няколко супени лъжици захар.
  2. Жълтъците се рзабиват с останалата захар и ваниловата есенция докато се получи кремообразна смес.
  3. Към жълтъците се добавят белтъците, като се разбива леко с дървена лъжица. След това малко по малко се добавя брашното, предварително смесено с бакплувера.
  4. Сместа се изсипва в тортена форма за печене (24 см).
  5. Блатът се пече около 20 мин, на 180 градуса или докато клечка за зъби забодена в средата му излезе суха.
  6. Оставя се да изстине върху решетка, поне 6 часа.
  7. Сиропа се приготвя като всичките му състваки се смесят. Течноста се кипва и после се оставя да поистине около 70 градуса.
  8. Важно правило е блатовете да са изстудени, а сиропът да е горещ.
  9. Блатът се разделя на две платки.
  10. Разбива се крема за пълнежа.
  11. Сиропира се долната платка с половината от сиропа.
  12. След това се намазва с половината от шоколадовият крем.
  13. Отгоре се поставя втората платка, ако е необходимо се набожда с вилица и се полива с остатъка от сиропа. След това се намазва с другата част от крема. Като стремежът е всичко да се изглади на максимум!🙂

Знам, че постовете за торти са много дълги. Но какво може да се направи освен да се кара посъщество!🙂

За глазурата:

  • 200 гр черен шоколад
  • 100 гр краве масло

За фондана:

  • около 800 гр. пресята няколко пъти пудра захар и допълнително за доомесване
  • 5 гр желатин
  • 40 мл. топла вода
  • капсула ванилия
  • сладкарски бои
  1. Тортата трябва да престои малко, около час, за да стегне крема.
  2. През това време шоколада и маслото се разтапят на водна баня.
  3. Със сместа се залива тортата.
  4. Желатина се оставя във водата да понабъбне, след което се разтваря на водна баня.
  5. В пресятата пудра захар се прави кладенче. В него се изсипва желатина и ванилията.
  6. Омесва се меко, не лепнещо тесто. Може да се остави в хладилника за да постегне.
  7. Тестото се разделя на няколко части, които се оцветяват в червено и синьо, а една остава бяло.
  8. Захарното тесто се получава повече от колкото е необходимо, така че може да не се оцветява цялото и да се съхранява в хладилника, добре фолирано.
  9. Когато се залепят формите е важно, шоколадовата глазура да не се е втвърдила. В този ред на мисли, фондана и фигурите могат да се направят предварително.
Шоколадово небе

Шоколадово небе

Тези дни времето беше прекрасно и въпреки хладните сутрини една малка шоколадова закуска на балкона дава супер старт на деня.

Дано да ви хареса моето шоколадово небе! Добър апетит!🙂

П. П. Не съм ползвала определен източник за рецептата, но определено съм чела от тортената библиотека на БГ Мама (линка тук), която намирам за изключително полезна!