Шоколадови трюфели асорти


Шоколада. Имам много за казване относно шоколада. Всъщност моето първично желание към кулинарството беше желание да правя шоколад. Това си е цяла магия, за която каквото и да кажа няма да е достатъчно. За приготвяне на добри шоколадови изделия има няколко фактора – търпение, добро настроение, добра музика. За мен приготвянето на трюфели, бонбонки и т. н. си е цял ритуал и най – важната част от него е музиката. Да, да  имам си специална, която си слушам докато приготвям шоколад. Нещо катомузика за секс, само че мойта е за шоколад! 😀 

Някой път специално ще напиша за историята и историите с шоколад, но сега ми се ще да пристъпим направо към приготвянето на трюфелите.  За приготвянето на ганаш, за около 30 – тина шоколдови трюфела са нужни следните продукти:

  • 100 гр. черен шоколад, поне 74 % какао
  • 50 гр. меко краве масло
  • 1 с. л. ром
  • 1 ромова есенция
  • 1 жълтък
  • около 5 с. л. пудра захар
  • 50 гр. настъргани на дребно лешници

Допълнително са необходими още:

  • 50 гр. едро настъргани лешници
  • 1 с. л. кристална захар
  • консервирани черешки
  • кокосови стърготини
  • какао (например разтворима какаова напитка)
  • лимонови корички

Шоколадът се начупва на възможно най – малки парченца. Разтапя се внимателно на водна баня. Температурата му не трябва да надвишава 37 градуса. Сами можете да изберете методът. Вече има и специални уреди за топене на шоколад. Ако температурата на шоколадът се повиши, той губи лъскавият си цвят и в последствие не се втвърдява! Маслото също се добавя към шоколада за та се разтопи, като внимателно се разбърква, докато се получи еднородна смес! Добавя се жълтъкът, пудрата захар, есенцията, ромът и лешниците. Трябва да се обаразува плътна гъста маса. Ако е рядка, оставете на страна за известно време за да поистине, така основните съставки ще се повтвърдят. Трябва да се работи бързо с ганаша за да не се топи шоколадът по ръцете.  Можете от време на време да ги потапяте в студена вода.

За приготвяне на пияни черешки или вишни е необходим предварително да накиснете плода в ром за около час. След това ги изцедете. Всяка черешка покрийте с ганаша като оформите малко топче, което се овалва в смес от захар и едросмлени лешници.

Пияни черешки
Пияни черешки

За лимоновите трюфели е необходимо да оформите малки топчета от ганаша, които да оваляте в лимонови корички.

Лимонови трюфели
Лимонови трюфели

Трюфели Ден и Нощ можете да направите като топчетата ганаш покриете с кокосови стърготини.

Трюфели Ден и Нощ
Трюфели Ден и Нощ

И накрая шоколадово – какаовите трюфели. Топчетата ганаш оваляйте в какао или в какаова разтворима напитка.

Шоколадово какаови трюфели
Шоколадово - какаови трюфели

Това е начин с един ганаш да направите различни вкусове трюфели. Моята учителка по – математика навремето казваше колкото по – малък е чертежът, толкова по – красив е той. Когато рисувах атомните орбитали по химия, учителката казваше същото – малки и красиви. Тук въжи същият принцип, колкото по – малки са топчетата, толкова по сферична е тяхната форма и съответно са по – красиви. 😉 Ако добре сте се представили с ганаша, трюфелите няма да се разпаднат дори при продължително съхранение на стайна температура. В противен слуяай ви препоръчвам хладилника.  Mожете да ги увиете в малки целофанчета и да ги подарявате за Коледа. 🙂 Любим подарък и вкусен!

Последен поздрав от мен и да ви е сладко и шоколадово! 🙂

8 thoughts on “Шоколадови трюфели асорти

Add yours

  1. Страхотно звучат тези трюфели 🙂
    Дали пък да не опитам да направя?! 🙂
    Мисля да си набавя продуктите и в някоя „обедна почивка“, когато детето спи да пробвам 🙂

    1. Трябва да пробваш, според мен са много – добри, пък и сравнително лесно стават! Ако детето е по – голямо може и то да се включи. 🙂 Успех, пиши после за резултата!

  2. Хей, хей, хеййй :), аз правя трюфели :)))
    Надявам се, че не звуча налудничаво, но наистина се получи.
    Никога не бих се обзалижила, че вместо да почистя банята примерно или нещо от сорта или пък просто да чета нещо, ще се заема да правя точно трюфели.
    Както и да е… Радвам се, че се навих и мерси за рецептата 🙂
    Имам едно-две питания обаче, ако може…
    Портокаловата кора беше много влажна – може би трябваше да я подсуша с хартия или нещо друго… Лимоновите са горе-долу ок, тях ги смесих с шоколадови пръчици, уж да се подсушат малко. Кокосови, какови и орехови са останалите видиве. Очаквам реакция от семейството, мисля, че ще останат доволни 🙂

    1. Хей Ема! Портокаловата кора можеш да я оставиш върху някаква хартия за малко да попие или да я смесиш с кокосови стърготини. Мисля, че добре ще се получи портокал и кокос! Аз за проба, дали ще ми хареса дадена комбинация слагам по един два трюфела в устата! 😀

  3. Да, това с кокоса звучи добре, пропуснах да кажа, че аз ги овалях портокаловите в какао допълнително, но така коричките изобщо не личат, само размера ги отличава.
    А някоя рецепта с млечен шоколад? 🙂
    Това ако го направя с млечен дали ще е добре?

    1. Според мен ще стане и с млечен шоколад, но тогава може би трябва да се намали количеството захар. Трябва да пробваш! А може и да смесиш, малко черен, малко млечен. 😉 Обаче всички рецепти, които съм срещала до сега са все с черен шоколад.

  4. Мерси за идеите и съветите 🙂
    Всъщност трюфелите май винаги са от черен шоколад, поне тези в магазините, които съм виждала.
    При повече време и ентусиазъм ще опитам и с млечен шоколад 🙂

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑