Крем супа от карфиол

Posted on ноември 10, 2012

18


1IMG_3668


Преди години, когато бях може би 11 клас, трябваше да съм нещо като преводач на едни американци, които обикаляха старите български столици. Спомням си, че беше брутално студено, може би дните преди Коледа. Духаше един остър, студен вятър, който пронизваше цялото ти същество. Плиска – краката ти са замръзнали, Мадара – изпадаш във абсолютно безчувствено състояние, Преслав – за Бога къде е музеят. На обяд в Шумен, където всички ветрове се събират на състезание от рода „Кой е по по най“, попаднахме в една кръчма в стария град.

Та тогава премръзнала, изморена, обядвах крем супа по неволя. Някой не я искаше и ми я дадоха на мен. Бяла, с крутони, топла благодат.  Когато питах какво е това, отговорът беше крем супа. И това е! С времето я бях забравила тази простичка история и това топло и уютно преживяване, но когато тези дни направих крем супа от карфиол, спомените се върнаха и вече знаех каква е онази и най – важното как се приготвя. Та когато сте намръзнали, имате нужда от нещо просто и лесно, моля ви не си купувайте инстантни супи а само един карфиол и два картофа, а след това набързо, се отбийте тук и пригответе една топла и полезна отвара за вас и вашите семейства. Ето я рецептата:

Крем супа от карфиол

  • 2 с. л. масло
  • 1/2 глава ситно нарязан крумид лук
  • 2 накълцани скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 1/2 глава карфиол нарязана на парчета, ако е малка главата, използвайте я цялата
  • 2 малки картофа, на кубчета
  • 3 ч. ч. вода или зеленчуков бульон
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • суха мащерка
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне

  • В тенджера разтопете на среден огън, маслото
  • Добавете лука, чесъна, мащерката и дафиновия лист. Гответе докато лука омекне, около 5 мин.
  • Усилете котлона. Добавете картофите,карфиола и бульона, посолете и варете докато зеленчуците омекнат, около 30 – 40 мин.
  • Добавете млякото, нека заври отново. Махнете дафиновият лист.
  • Пасирайте супата, добавете черен пипер по желание.
  • Сервирайте с крутони или с чили флейкс.

Вече няма защо да се страхуваме от вятъра и студа нали?! Добър апетит.

Posted in: Супички