Преди няколко дни се опитах да постна една снимка в един сайт. Реджектнаха ме и се бяха обосновали „Lighting/exposure/white balance issues.“ Обаче не е ли фотографията субективно изкуство? Кой решава кое как и защо е добре?! Може би на мен не ми харесват общоприетите правила, може би аз не искам да обработвам снимките си на photoshop. И освен всичко останало, фотографията на храна най – много се влияе от външният вид на обекта и от посудата и т. н. А да и да не забравяме фотоапарата – сапунерка или SLR? Разликата в качеството на снимките е убийствена! Ама няма да се оплаквам повече, защото ще запълня целият пост, а трябва да ходя и на разходка. Ще опитам пак с друга снимка. Ако не друго ще ги оспамя яко! 😀
Пилешките рулца са импровизация от тук. Йоана, благодаря за хубавата рецепта. Търсих сравнително лесни и ефектни рецепти. Знаете, че имам малко дете и не мога да си позволя да прекарвам часове в кухнята както преди това. Пък и аз съм човек, който държи да се храни вкусно и красиво (сигурно за това не мога да отслабна :(). Сега ми се налага с малко усиля да постигам добри и вкусни резултати. Освен това към рецептата има и видео, така че нагледно може да се види как стават нещата. И последно исках да изпробвам новите си чинии, които купих от магазините „Всичко по 1 лв.“. 🙂
Необходимите продукти за 2 порции:
- 2 бр. пилешки гърди, около 300 – 400 гр всяка
- 125 гр моцарела
- 2 – 3 с. л. пармезан
- 4 – 5 листа пресен босилек
- черен пипер
- малко сол
- 1 яйце
- около 100 гр. ситно смлени сурови лешници
Аз съм се придържала почти към рецептата. Така че процедирах както е показано.
- Пилешките гърди се начукват върху домакинско фолио.
- Поръсват се с малко сол и черен пипер.
- Моцарелата се нарязва накръгове и се подрежда върху гърдите, следват листата босилек и пармезана.
- Гърдите се навиват на руло, което може да се забучи с клечки за зъби за да не се разпада (аз се справих и без тях).
- Рулото се потапя в разбито яйце, след това се овалва в ядките.
- И накрая се завива в алуминиево фолио и клечките се махат.
- Пекох го около 20 мин, във фурна включена на максимум.
- След това рулцта се развиват, за да се запекат добре за още около 10 минутки.
За задушените зеленчуци:
- 10 – тина стръка сварени спагети
- 1 морков нарязан на ивици
- 2 жълти чушки нарязани на ивици
- 1 червена чушка нарязана на ивици
- 1 тиквичка
- 2 стръка пресен лук
- 2 стръка прецен чесън
- 1/2 ч. ч. бяло вино
- 1 ч. ч. вода
- сол
- черен пипер
- няколко листа босилек
- 1/2 връзка магданоз
- мазнина (олио / зехтин)
Тиквичката се нарязва на дебели кръгове, които се издълбават и се сваряват в малко подсолена водичка за кратко. Вътрешността се нарязва на ивици и се смесва с останалите зеленуци. Лукът и чесъна се нарязват на ситно и се запържват в мазнината. Добавят се зеленчуците, виното и водата, сол и се оставят да се задушат под похлупак докато изври поне 2/3 от течноста. От време на време се разбъркват. Зеленчуците остават хрупкави. Добавяме подправките и готово.
В чиния поставяме кръг от тиквички. На дъното на кръга се сипват няколко стръка спагети, а отгоре задушените зеленчуци + сосчето им. 😉
Направих и сос от 100 гр синьо сирене, 1/2 ч. ч. бяло вино и 1 ч. ч. готварска сметана. Сметаната и сиренето се смесват и се загряват на лек огън докато последното се поразтопи, добавя се виното и още малко да поседи на котлона и готово!
Както виждате и тези снимки имат проблем с баланса на бялото. Така е защото скапаният ни фотоапарат много се влияе от светлината! Сега се замислям и върху нещо друго, колко много снимката влияе върху една рецепта. Много често именно снимката ме подтиква да опитам едно или друго дори и да не съм обедена, че баш много ще ми хареса. А вие?
Хей Маги!
Ти не се спираш! Вкусотия след вкусотия приготвяш 🙂
Слушах преди време една песен – Джамбалая – имало и манджа такава. Ще опиташ ли да я приготвиш ???
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DxnKOVPXhlnE&h=98634
Много целувки и прегръдки на малката кукла Вяра !
Маги, прекрасна рецепта и ти си
се справила чудесно :))
А чиниите са много красиви !
Целувки на малката кукла!
Оо, много вкусно изглежда, ще го опитам със сигурност 🙂
Хубави празници!