Мамини разни разнообразни рецепти


Ей накратко имам тенджера под налягане. мама ми я купи! Тъка се надувам гордо, като малко дете. Не съм я снимала ама е много яка, маже да вари и да фъщи яко и всички онези неща, магични неща, които правят тенджерите под налягане. Например да вари боб за 30 мин! Чудеса! 🙂 Ама не е ли яко, а? Сега правя сармички, а Стефан ни  казва, че после след като ги запечем трябвало да имат златиста коричка.

Както и да е. Първото което направих е една абсолютна манджа, на която мама е голям специалист. Обикновено я приготвяше лятото. Знам какво ще кажете, лятото е за по – леки манджи, обаче не и в нас. Татко и дядо винаги са искали месо и може би имайки предвид, че имахме и свинска ферма, до някъде става разбираемо.

1_MG_1278

 

Лятото обикновено беше свързано с градината, с фермата, с нивите… Селския живот така те завърта, че не можеш да е осъзнаеш. Имаш домакинство за, което да се грижиш имаш градина, деца. Няма време за дълги и разточителни манджи и трябва да удовлетвориш всички прищявки.

Понякога ми се иска и го правя, да гледам романтично и носталгично, на този отминал живот, но друг път, че цялото това упражнение беше лудост, беше мъка и измъчване. без любов, без тръпка и желание да заровиш ръцете си в рохката земя. Всички искаха да се отърват, включително и аз и мисля, че го постигнахме. До някъде, защото аз искам а се върна отново там, но този път искам да съм изпълнена с любов.

Както и да е, мама много често приготвяше тази гозба. Лесна е, нарязваш всичко, сипваш малко вода и забравяш за 20 мин. В същото време е бързо, защото за по малко от час можеш да имаш. обяд, вечеря и т.н. Тук пиша нешо като основна рецепта, която винаги може да варира, в зависимост от това колко хора сте, колко е голяма тенджерата и какво имате в хладилника. Пиша го така както мама ми каза. Идеята е, че нещата се редят от долу нагоре – първо продуктите, които се готвят по – трудно, а най – отгоре тези, които се приготвят най – лесно.

Свинско със зеленчуци:

  • 2 – 3 с. л. олио
  • 1 глава лук, накълцана
  • 500 гр свинско месо,
  • 500 гр картофи, нарязани на едри парчета,
  • 2 – 3 моркова, нарязани на едро,
  • около 500 гр гъби – цели,
  • (1 малка глава броколи  – не можах да устоя и експериментирах)
  • няколко скилидки чесън, смачкани
  • подправки – черен пипер, кимион, сол, чубрица
  • магданоз
  • вода

Приготвяне:

  1. Намазнете дъното на тенджерата.
  2. Поставете продуктите на редове, както е описано в съставките. Почвате от лука и свършвате с подправките.
  3. Сипете вода в тенджерата, така че да е до нивото на морковите. Водата трябва да е по – малко.
  4. Гответе според инструкцията на тенджерата.
  5. При сервиране може да поръсите с магданоз.

Знам, че рецептата е „проста“ и трудно може да се нарече рецепта, не е нищо изискано или нещо което да изисква свръх кухненски способности. Но такива са рецептите от моето детство, съвсем обикновени, ухаещи на подправки манджи.  А какви са рецептите от вашето детство?

2 thoughts on “Мамини разни разнообразни рецепти

Add yours

  1. Честита да ти е и много вкуснотии да правиш с нея! У дома имаме две и непрекъснато ги ползваме години наред. Предложението ти е супер. Правя подобно, варианти много, вкусът винаги е невероятен!
    Успешна нова седмица!

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑