Днес времето много ми харесва! Мрачно, дъждовно, а освен всичко това червено, зелено, жълто, сиво. Толкова цветове, толкова красота. Харесва ми изобилието от плодове – най различни видове грозде, ябълки. А смокините виждали ли сте ги? Прекрасни са! 🙂
Имах нужда от рецепта, подходяща за сезона, с която да изпратим лятото и да приветстваме есента и най – вече, с която да релаксирам и да забравя работната седмица. Исках да се отдам на абсолютно лежерното си настроение. За никъде не бързам, спя до 12, пия кафе, след това лек шопинг из квартала придружен с разходка под ситният дъждец. За награда, сладкиш с много масло, ябълки канела. Маслената коричка ухае от далеч и се топи в устата, а вкусовете се запълват от сладки ябълки, грозде, канела и ванилия.
Преди време си мислех, че не обичам ябълкови сладкиши, но след ябълковият галет се оказа, че това не е вярно. Днешният есенен сладкиш само затвърди любовта ми. Мисля, че е важна комбинацията – масло – ябълки – канела – ванилия! Напоследък не обичам да готвя с вино, но и това може да се окаже мит, така че рецептата е без вино. Ако искате можете да прибавите бяло десертно вино, вместо вода.
Сладкиш с ябълки и грозде, рецептата е адаптирана от книгата „Да печем с любов“
- 500 гр пресято брашно
- 1/4 ч л бакпулвер
- 140 гр захар
- 2 ванилий
- 2 яйца
- 1/4 ч. л. сол
- 250 гр масло, студено около 17 градуса
- 700 гр (за 26 см) ябълки, разрязани на половина, обелени и изчистени
- 150 гр бяло грозде, наронено и измито
- 150 мл вода
- 1 с. л. захар
- 1/4 ч. л. канела
- 1 жълтък
- 2 с. л. лимонов сок
- 70 гр пудра захар
Приготвяне:
- В купа се смесват брашното, захарта, солта, бакпулвера, ванилията. Прави се кладенче и в него се слагат яйцата. Добавя се маслото. С миксер всичко се омесва до получаване на трохи, а след това се меси със студени ръце до получаване на гладка маса. Ако сте ентусиасти не ви е нужен миксер, но трябва да сте бързи с месенето. Сложете тестото в плик и го оставете в хладилника да се охлажда, за около 20 мин.
- През това време смесете плодовете захарта, канелата и водата и задушете на умерен котлон за около 5 мин. Оставете да изстине. .
- Загрейте фурната на 200 градуса. Подгответе тавичка за торта, като я покриете с хартия за печене и леко я намазните, особено стените.
- Малко повече от половината тесто се разточва върху набрашнена повърхност и кората се поставя във формата. Прави се ръб около 2,5 см. Блатът многократно се набожда с вилица. Въпреки това, аз я покривам с хартия за печене и изсипвам боб в него. Блатът се пече за 10 мин.
- Сместта от ябълки и грозде се разпределя върху блата, течността се изхвърля. Може да се отцеди допълнително. Останалото тесто се разточва и се слага върху плънката. Намазва се с жълтък. Сладкишът се пече 25 мин.
- След като изстине, сладкишът се залива със смес от лимоновия сок и пудрата захар.
Ами това е! Добър апетит и весела есен! 🙂
Няма начин да не е вкусен с грозде и канела!
И каква форма искаш да има това изкушение ?
Страхотно ухае, Маги!
Но за мен си е все още лято!!!!!
Има време за всички есенни багри 🙂
Прегръдка и мързелива неделя!
Благодаря Дани, тук става все по есенно! 🙂
Е при вас вас ръми,но тук в Нови пазар е над 30 градуса ,топло и задушно.Хвърли едно парче .Аз днес правих прасковен пай с последните праскови от градината.
СУпер! Лельо Весе. трябва да почнеш да ги снимаш! 🙂
Хубави дни!