Ден 31
Още когато видях идеята в сайта на Йоана бях решила, че ще ги направя тези кексчета и ще ги подаря на приятелите си (или поне на някои от тях)! Това беше доста отдавна, но сега с наближаването на празниците, някак си това мое желание се засили. Така реших, че каквото и да ми коства, ще ги направя тези кексчета за рожденият ден на Стефан и ще ги подаря на тези приятели, които видя. Съжалявам, че не мога да направя за всички. Просто не ми останаха нерви, тъй като това се оказа доста сложна задачка.
В началото на декември реших да изпробвам, дали ще ми хареса рецептата на вкус, въпреки че бях обедена, че ще е добра. И така взех си чантичката и палтото, хванах 22-ката и право на Женския пазар. Предварително разбира се бях съставила списък с необходимите плодове, ядки и подправки. Наредих се с лелките на опашка и зачаках (една само където не припадна като видя списъка ;)) – първо за ядки и сушени плодове, след това в едно арабско магазинче за карамфил, бахар и индийско орехче. Така се оказах с една торба с доста вкусни и ароматни неща, която по – късно оценихме както подобава със Стефан. Веднага се захванах и за Никулден, направих ето този кекс. Около 4 – ри дена преди 13.12.2009, накиснах остатакa от ядките, подправките и плодовете и започнах да подготвям кексчетата. Ето как долу – горе модифицирах рецептата, така че вкусът и ароматът да са по – загадъчни и не толкова натрапчиви:
- 1/2 ч. ч. бели стафиди
- 1/2 ч. ч.тъмни стафиди
- 1/2 ч. ч. сушени кайсии, нарязани на дребно
- 1 ч. ч. смокини, нарязани на дребно
- 2/3 ч. ч. фурми, нарязани на дребно
- 1 ч. ч. едро смлени орехи
- 1/2 ч. ч. едро смлени лешници
- кора от 1 портокал
- кора от 1 лимон
- 1 ч. л. канела
- 1/2 ч. л. бахар
- 1/2 ч. л. индийско орехче
- 1/2 ч. л. смлян карамфил
- 50 мл. тъмен ром
- около 175 гр. мед
- сок от 1 портокал
За тестото:
- 1, 2/3 ч. ч. брашно
- 1/2 с. л. бакплувер
- 1/2 ч. л. сода
- 2 / 3 ч. л. сол
- 225 гр. меко масло
- 250 гр. кафява захар
- 4 яйца
- 1 капсула ванилия
За крема:
- 50 мл. безсолна течна сметана
- 50 гр заквасена сметана
- 1, 1/2 с. л. пудра захар
- 1 капсула ванилия
- допълнително използвах още около 400 мл. течна сметана със захар на вкус
За фондана:
- 640 гр. пудра захар
- 1 с. л. желатин
- 60 мл. вода
- 75 гр царевично нишасте
- малко олио
- използвах допълнително нишасте за разточването.
Процедурата е почти същата като за кекса:
- Ядките, сушените плодове и подправките се мариноват за едно денонощие, на стайна температура
- На другият ден се замесва сместа за кекса, по описаният тук метод.
- Изрязах кръгчета пекарска хартия с размер на гнездата в тавичката за печене на мъфини.
- Добре намаслих гнездата и поставих пекарската хартия на дъното.
- Във всяко гнездо поставях по около 1 пълна с. л. от сместа, като се стремях количеството да е еднакво на всякъде.
- Пекох в предварително загрята фурна на 140 градуса за 30 мин.
- Изпекох около 35 малки кесчета. Вече им изхубих бройката! 😀
- Крема направих, като първо разбих течната сметана, а след това добавих заквасената, захарта и ваниловата есенция. Разбих до получаване на твърда смес.
- С този крем зглобих около 15 кексчета. Слагам крем в шприц (пош) и с него пикривам горната час на едно кексче, след което го слепям с друго.
- След това доразбих 400 мл. течна сметана и хубаво заравних кексчетата, от всички страни, така че да се получат мини тортички.
- След това дойде ред на фондана по тази рецепта. Разтворих желатина в топлата вода, не съм го загрявала след това, тъй като той се разтвори много добре на водната баня. Пресях захарта и нишастето около 3 пъти. В центъра направих кладенче и исипах желатина. Месих първо с лъжица, а след това и на ръка, до получаване а гладко тесто. Разделих го на 3 части – 2 по – големи, които оцветих в зелено, а другата оставих бяла и една по – малка, която оцветих в синьо. Всяка топка, цветно тесто, увих в намаслена домакинска хартия за да не изсъхва, което става много бързо и неусетно. Тестото се съхранява в хладилника. Преди употреба да се извади за час два да отпусне, може и да се стопли съвсем леко в микровълнова. Освен това е добре да се подсигурите с допълнително пудра захар, тъй като тестото може да поеме повече, ако е необходимо, а можете и да разточвате върху нея. Оказа се, че работата с фондан не е никак проста и не завършва само с замесването на тестото. Ето един линк за работа с фондан, и още един. Аз не успях да постигна този резултат от първият път, но се надявам всеки следващ да е по – добър.
- Накратко, върху добре набрашнена (с царевично нишасте или пудра захар) повърхност, разточвате част от фондана, не много тънко, с дебелина може би около 1 см. След което се поставя върху кексче и се заравнява, така че да не остава място между глазурата и фондана. От друго парче фондан, което разточих изрязах цвете, което с малко сметана залепих върху кексчето.
- Накрая, намазах изделието с разтвор на глюкоза, оставих го да изсъхне и завързах по една червена панделка. И така с всичките 15.
- Цялата работа ми отне около 3 дни и доста нерви при разточването. Нали съм новак! 😉 Да не говорим, че в насталата олелия, краката ми бяха започнали да залепват по пода от пудра захар и нишасте.
- Най – приятната част беше като ги раздадох на приятелите ни, въпреки че забравих за някои. А още по – приятната да разбера, че са им харесали!
Успех на тези, които ще решат да се пробват! И на всички Весела Коледа! 🙂