Баница с праз и сирене

Posted on октомври 6, 2009

7



Един съботен ден звъни комшийката отсреща, баба Мара: „Душичко, моля те Стефчо като излиза да ми купи праз“. И аз хъката,  мъката, не можах да и откажа и излезе Стефчо да купува праз. Да ама праз няма. Мина събота, мина неделя, праз няма, баба Мара не се обажда. Обаче аз съм обещала и в сряда нарамвам две връзки праз, педварително поръчани в близката зарзаватчийница (Москвичът на чичо Пешо). Озорих се да ви кажа докато си стигна у дома, ама нали съм обещала. Качих праза до третият етаж и чукам на вратата на баба Мара, а от вътре звучи поредният турски сериал. Ама нали съм обещала, ръката ми почервеня от чукане.  Без резултат останах и следващите дни, и празът си остана за мен! Почнах да ям по малко, а Стефчо ме бъзика че съм била праЗчо.  Цялата къща се осмардя и така реших да сготвя нещо с тоя праз, че иначе яденето е зор. Първото нещо за което се сетих беше баница с праз.

баница с праз и сирене

баница с праз и сирене

Ето и съставките:

  • 1 пакет кори за баница
  • 3 – 4 стръка праз, кой с колкото му е кеф
  • 4 – 5 яйца
  • 300 гр. сирене
  • около 6 с. л. олио
  • 3 – 4 с. л. кисело мляко
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 250 мл. газирана вода
  • червен и черен пипер
  • чубрица
  • сол, може и без нея ако сиренето е много солено

Празът се измива добре и се нарязва на дребно. Можете да използвате само „по – младите“ части от стръка, но тогава ще имате нужда от повече стръкове. Лично на мен този вариант по ми харесва. Запържва се празът, но съвсем лекичко за 1 – 2 мин. Долива се 1/2 ч. ч. вода и се задушава до омекване.  Ако остане вода в празът след задушаване по добре я изсипете. Оставя се на страна да истине. В купа се разбиват 2 – 3 яйца, добавят се подправките, натрушеното сирене, киселото мляко, предварително смесено със содата.  Всичко това се смесва със задушеният праз. В намазнена тавичка се поставят две “ набръчкани“ (нагънати на хармоника или просто в някакъв безпорядък) кори, а над тях от приготвената сме. След това пак две кори и пак смес и така докато свършат корите и сместа. Набождате нвсякъде с вилица наредената баница и я заливате с 2 – 3 с. л. вряло олио, особенно покрайщата. Разбивате 1 – 2 яйца, добавяте газираната вода и заливате отново баницата. Пече се в предварително загрята фурна, като след като се надигне баницата е хубаво да я намалите малко (220/180 градуса).  Не забравяйте след като изпечете баницата да я поръсите с малко водичка и, макар с копешки кори, да я оставите да отиде на нивата. 🙂

Advertisements